Програми и новине у лечењу менталних поремећаја

У циљу превенције и заштите менталног здравља деце и омладине, као и унапређења нивоа свести грађана у локалној заједници Удружење за унапређење менталног здравља „ДУШЕВНА ОАЗА" и ЦЕНТАР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ Вршац упознаће ученике средњих школа са својим радом и програмом и новинама у лечењу менталних поремећаја.
Предавање ће се одржати у четвртак, 26.10. 2017. у Хемијско- медицинској школи у 12 х, као и у Гимназији 31.10. 2017. у 12. х.
Предавачи: Мастер проф. филол Мирослава Кућанчанин,
дипл. социјални радник Анђелија Кручичанин и
виша медицинска сестра Светлана Ранђеловић.

 
10. октобар 12:00 - "СКРИВЕНО ЛИЦЕ УМЕТНОСТИ"

10. октобар у 12:00 - “СКРИВЕНО ЛИЦЕ УМЕТНОСТИ”У просторијама ЦМЗ Вршац одржана је интерактивна радионица под називом “СКРИВЕНО ЛИЦЕ УМЕТНОСТИ” Предавач: др Татјана Воскресенски, неуропсихијатар, директор Специјалне болнице за психијаријске болести “Др Слкавољуб Бакаловић” Вршац.

 

 

 

 

 
10. Октобар - ХУМАНИТАРНА ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА СЛИКА "И БИ СЛИКА....КАО ЛЕК"

Сликарски радови настали на колонији у Геронтолошком центру на којој су учествовали Удружење „ЛЕОНАРДО“ Вршац - Ђурица Попов и Мирослава Кућанчанин, Удружење „ДУШЕВНА ОАЗА“ Вршац - Наташа Динић, Ксенија Јоксимов, Чедомир Бакаловић и Ђорђе Јанков, као и Дамјан Корбуц из Геронтолошког центра изложени су у Градској кући Вршац поводом Светског дана менталног здравља 10. Октобра под називом „ И БИ СЛИКА...КАО ЛЕК“.
Изложба је хуманитарног карактера а средства од продаје биће намењена корисницима „Душевне оазе“ а део ће припасти сликарима чији радови буду продати.

Изложбу су отвориле Члан градског већа за здравство и соц. заштиту Мастер дипл. деф. Татјана Николић, као и директор/заступник „ДУШЕВНЕ ОАЗЕ“ Мастер проф. филол. Мирослава Кућанчанин

 

 

 
Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање"

Пројекат „Деинституционализација кроз заштићено становање“ (Deinstituonalization trough protected housing) се реализује у оквиру грант шеме из средстава ИПА 2013 (орган уговарања је Министарство финансија Републике Србије). Вредност пројекта је 215,699.24 евра, од чега је 90 одсто учешће ЕУ односно ИПА фонда. Пројекат се реализује током 24 месеца, до јуна 2019. године.

Главни циљ пројекта је успостављање услова за деинституционализацију пацијената из Специјалне болнице за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац, као и унапређење социјалне инклузије особа са менталним поремећајима у Републици Србији.

Специјална болница за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац је 2015. године уз финансијску подршку Европске Уније, основала Центар за ментално здравље у Вршцу и до сада успешно деинституционализовала више од 30 пацијената. Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање" је наставак плана ове институције, којим би се комплетан процес деинституционализације завршио изградњом и опремањем куће за заштићено становање у складу са важећим стандардима. Најмање шест пацијената СБПБ "др Славољуб Бакаловић" Вршац, након процене у Центру за ментално здравље, биће отпуштено са стационарног лечења и постаће корисници ове куће.

Важан аспект пројекта је подизање нивоа свести стручне и опште јавности о специфичним друштвеним изазовима са којима се сусрећу особе са менталним тешкоћама. Стога је пројектом предвиђено одржавање округлих столова, као и едукативног форума како би шира јавност била упозната са наведеном проблематиком.

Посебна пажња биће посвећена рехабилитацији пацијената кроз социо и радно окупациони третман корисника, са циљем да се побољша њихово здравље и квалитет живота. Овај циљ ће се постићи обукама, радионицама за деинституционализоване особе у пољопривредној и занатској производњи, чиме ће се унапредити знања, вештине и навике пацијената до нивоа потребног за живот у отвореном  окружењу. Постављање повртарских пластеника као модела радне терапије, омогућиће да учествују у процесу „зеленог лечења“ (green therapy) и да генеришу приходе од продаје пољопривредних и занатских производа.

На овај начин, људи који живе са менталним болестима добиће прилику да буду не само пацијенти, већ и појединци са сложеним животима и потребама. Учешће у друштву побољшаће њихово ментално здравље, самоопредељење и опште функционисање. На ширем друштвеном нивоу допринеће смањењу дискриминације и стигматизације, што је од суштинског значаја за постизање и одржавање доброг менталног здравља.

 

Kонтакт особа: Вања Воскресенски

Функција на пројекту: Пројект менаџер

Е-маил: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Датум: 11.09.2017. године