Најновије вести
Радна терапија - Мурал

У Специјалној болници за психијатријске болести ''др Славољуб Бакаловић'' у Вршцу у току је пројекат осликавања мурала у кругу установе и у просторијама Центра за ментално здравље у Стеријином сокачету у Вршцу. Мурал је потпуна слика на зиду која има своју естетску вредност – они представљају вид концептуалне уметности и циљ им је да код људи пробуде емоцију и машту, створе неку врсту међусобног деловања између самог уметничког дела и посматрача. Бројни мурали постали су део историје, те су исти од изузетне уметничке вредности. Мурали који су своје место добили у круговима болнице свакако да имају своју вредност, јер су у самом стварању учествовали корисници услуга болнице. То су корисници који се и на самом одељењу Радне терапије већ баве такозваним ''Арт брут'' стварањем уметничких дела где смо, као установа много пута били сведоци настанка чистих ремек – дела ликовности. Мурали осликани на зидовима болнице нису комплексни, јер су свакако теме прилагођене самим способностима корисника, али имају своју поенту и дубину, која долази из нагона за прилагођавањем који има суштинску основу у проналажењу равнотеже између унутрашњег отпора и спољашњег притиска. Почетком деведесетих година је на одељењу Радне терапије био осмишљен пројекат осликавања зидова болнице и о томе постоје нацрти, али никада није реализован. Данас, под иницијативом др Татјане Воскресенски, директора болнице, пацијенти имају прилику да се опробају у овој, за њих, новој врсти уметности. Уз ангажовање стручног лица у тој области, академског сликара Александра Станојева који нас је упутио у сам приступ и реализацију зидног сликарства и у сарадњи са одељењем Радне терапије, постигнути су циљеви којима смо тежили, а то су померање граница могућности самих корисника услуга, поспешивање њихове мотивације, сигурности у себе, као и унапређивање и осавремењавање рада у самој установи. До сада су урађени мурали на зиду одељења радне терапије и у просторијама Центра за ментално здравље, а у плану је израда још једног мурала на једном од одељења у оквиру болнице. Наравно, ми ту нећемо стати, већ ћемо се и у данима који долазе трудити да пратимо трендове данашњице и у систем едукације пацијената свакодневно уводити новине које ће пробијати све баријере и предрасуде и ширити унапређивање свести о менталном здрављу.

 

 

 

 
ЦТ СКЕНЕР
"Supply contract prior information notice"
Subject of procurement: CT scanner
Type of procedure: Open international
 
Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање"

Пројекат „Деинституционализација кроз заштићено становање“ (Deinstituonalization trough protected housing) се реализује у оквиру грант шеме из средстава ИПА 2013 (орган уговарања је Министарство финансија Републике Србије). Вредност пројекта је 215,699.24 евра, од чега је 90 одсто учешће ЕУ односно ИПА фонда. Пројекат се реализује током 24 месеца, до јуна 2019. године.

Главни циљ пројекта је успостављање услова за деинституционализацију пацијената из Специјалне болнице за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац, као и унапређење социјалне инклузије особа са менталним поремећајима у Републици Србији.

Специјална болница за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац је 2015. године уз финансијску подршку Европске Уније, основала Центар за ментално здравље у Вршцу и до сада успешно деинституционализовала више од 30 пацијената. Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање" је наставак плана ове институције, којим би се комплетан процес деинституционализације завршио изградњом и опремањем куће за заштићено становање у складу са важећим стандардима. Најмање шест пацијената СБПБ "др Славољуб Бакаловић" Вршац, након процене у Центру за ментално здравље, биће отпуштено са стационарног лечења и постаће корисници ове куће.

Важан аспект пројекта је подизање нивоа свести стручне и опште јавности о специфичним друштвеним изазовима са којима се сусрећу особе са менталним тешкоћама. Стога је пројектом предвиђено одржавање округлих столова, као и едукативног форума како би шира јавност била упозната са наведеном проблематиком.

Посебна пажња биће посвећена рехабилитацији пацијената кроз социо и радно окупациони третман корисника, са циљем да се побољша њихово здравље и квалитет живота. Овај циљ ће се постићи обукама, радионицама за деинституционализоване особе у пољопривредној и занатској производњи, чиме ће се унапредити знања, вештине и навике пацијената до нивоа потребног за живот у отвореном  окружењу. Постављање повртарских пластеника као модела радне терапије, омогућиће да учествују у процесу „зеленог лечења“ (green therapy) и да генеришу приходе од продаје пољопривредних и занатских производа.

На овај начин, људи који живе са менталним болестима добиће прилику да буду не само пацијенти, већ и појединци са сложеним животима и потребама. Учешће у друштву побољшаће њихово ментално здравље, самоопредељење и опште функционисање. На ширем друштвеном нивоу допринеће смањењу дискриминације и стигматизације, што је од суштинског значаја за постизање и одржавање доброг менталног здравља.

 

Kонтакт особа: Вања Воскресенски

Функција на пројекту: Пројект менаџер

Е-маил: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Датум: 11.09.2017. године