Алцхајмеров центар у СБПБ „Др Славољуб Бакаловић“ један је од пројеката на који се Вршац и Војводина поносе


ВРШАЦ – Центар за деменцију – Алцхајмеров центар, у оквиру Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“, чија је изградња финансирана кроз Интеррег – ИПА програм прекограничне сарадње Румунија – Србија, свечано је отворен средином јуна ове године.

„Како у реализацији пројеката прекограничне сарадње, тако и у свакодневном функционисању, пре свега у виду набавке најсавременије опреме и модернизације, Специјална болница у Вршцу има безрезервну подршку АП Војводине. Вршац је за нас веома важан град који има три здравствене установе и Покрајинска влада ће и убудуће подржавати здравствену заштиту Вршца“, рекла је заменица покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић, која је заједно са председником општине Вршац Драган Митровић и директорка болнице др Татјана Воскресенски, свечано су отворили ово ново одељење.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић указао је данас на прекогранични пројекат у оквиру којег је изграђен први Центар за деменцију на овим просторима, површине 1.000 квадратних метара за смештај и лечење 30 пацијената, тј. један од добрих примера.

СБПБ „Др Славољуб Бакаловић“ је две године реализовао пројекат „Здраво старење и деменција – бољи живот“, укупне вредности 1.175.580 евра, од чега је Европска унија финансирала 85 одсто, док преосталих 15 одсто трошкова представља сопствено учешће корисника.

Вршачка болница је била водећи партнер у овом пројекту и реализовала га је у сарадњи са партнерском институцијом из Румуније, Окружном болницом ургентне медицине „Решица“. Основни циљ пројекта био је унапређење квалитета живота оболелих од деменције у пограничном региону, кроз сарадњу стручњака из области медицине (неурологија и психијатрија), као и унапређење превенције, дијагностике, лечења и неге пацијената. услуге.

Објекат је, као и остала одељења установе, анексног типа, инфраструктурно независан, изграђен је у потпуности по свим важећим стандардима Републике Србије и Европске уније. Улагања инфраструктурног типа у капацитете СБПБ у Вршцу већ показују резултате – одељење функционише пуним капацитетом и пружа завидан ниво квалитета услуге пацијентима.

Извор: Војводина уживо
Датум: 16.11.2021

 

 
Светски дан борбе против Алцхајмерове болести

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести

 

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести обележава се 21. септембра сваке године, а ове године су Град Вршац и Специјална болница за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ Вршац „светлели љубичасто“, у знак подршке особама које болују од те болести.

Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе. Данас се сматра главним узроком сенилне деменције, која се некад сматрала нормалним стањем у старости.

Алцхајмерова болест је хронична неуродегенеративна болест која узрокује постепено и неповратно губљење памћења, способности говора, свести о времену и простору и евентуално способност да се брину сами о себи, а најчешћи рани симптом су потешкоће са памћењем недавних догађаја.

Са погоршањем стања долази до повлачења особе из породице и друштва, постепено се губе телесне функције, што ултимативно доводи до смрти.

Алцхајмерова болест погађа, у просеку од 6 до 10 одсто становништва старијег од 65 година и више од 1% млађих, показују светска истраживања. За квалитетнији живот оболелих од Алцхајмерове болести од пресудног значаја је да се ова болест открије на време јер се на тај начин постиже већа ефикасност постојеће симптоматске терапије.

Такође, ове године је СБПБ Вршац званично отворила и први Центар за деменцију капацитета 30 постеља, који је изграђен путем пројекта „Здраво старење и деменција – бољи живот“, финансираним од стране Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија. Капацитети одељења су пуни од дана званичног отварања.