ЦТ СКЕНЕР 17.08.2018
Специјална болница за психијатријске болести "Др Славољуб Бакаловић", захваљујући донацији Европске уније, кроз пројекат прекограничне сарадње „Побољшање здравствене неге у неурологији и психијатрији – дужи живот“ („Improvement of health care in neurology and psichiatry-longer life) и донацијама Аутономне Покрајине Војводине, сада има савремени Дијаностички центар.

Пацијенти из Вршца и околних општина више неће морати да путују на прегледе скенером у Београд и Нови Сад, јер је вршачка СБПБ "Др Славољуб Бакаловић" добила први ЦТ апарат у том делу Војводине. Скенер је бесплатан за све здравствене осигуранике.
- Предвиђено је до 10 прегледа дневно, рекла је директорка специјалне болнице др Татјана Воскресенски и истакла да ова установа своје пацијенте више неће морати да шаље у Клинички центар, те да ће правовременом дијагностиком подићи квалитет здравствене заштите више од 100.000 становника.

Отварању Дијагностичког центра присуствовао је и покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, чије залагње Вршац неће заборавити.
-У последње две године, овој установи смо дали 14 милиона динара за набавку медицинске опреме, а врхунац је куповина ЦТ апарата. Њиме ће се радити сви прегледи, а не само главе и врата, којима се првенствено бави специјална болница - рекао је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, додајући да је тренутно у поступку набавке још осам нових скенера и две магнетне резонанце.

Дијагностички центар је опремљен савременом дијагностичком опремом. Рендген уређај и системом за дигитализовану радиографију, набављени су захваљујући подршци АПВ, рендген преко Управе за капитална улагања, а систем за радиографију путем конкурса Покрајинског секретаријата за здравство, употпуњени су 64-слајсним ЦТ скенером, набављеним средствима (IPA II) фонда.

Пројекат „Побољшање здравствене неге у неурологији и психијатрији – дужи живот“ спроводи се преко (INTERREG) програма прекограничне сарадње Румунија – Србија и финансира из (IPA II) фондова.
Специјална болница за психијатријске болести „др Славољуб Бакаловић“ Вршац овај пројекат спроводи са још две партнерске установе, Универзитетом за фармацију и медицину „Виктор Бабеш“ Темишвар и Општом болницом „Свети Лука“ из Смедерева. СБПБ Вршац је водећи партнер у пројекту.
Имплементација пројекта траје 24 месеца, а пројекат је званично почео 24. маја 2017. године. Циљ пројекта је унапређење пружених услуга у сектору здравства, а сваки од партнера има индивидуалне циљеве, активности и индикаторе које постиже током реализације.

СБПБ Вршац ће спроводити програм превентивне дијагностике, набављајући опрему као што је мобилни ултразвучни апарат, те и уређај за компјутеризовану томографију (64 слајса), који ће се користити у пројектне сврхе, а после реализације и остати установи.
Осим унапређења и улагања у своје техничке медицинске капацитете, СБПБ Вршац организоваће и низ округлих столова, на којима ће се размењивати мишљења, делити искуства и држати предавања из области неурологије, психијатрије и сродних сектора. По плану имплементације, одржаваће се и промотивне конференције, које за циљ имају промоцију пројекта, активности, донатора и корисника средстава.

Основне информације о уређајима:
ЦТ скенер (компјутеризована томографија), модел Siemens "Go up" 64 слајса, набављен из средстава ЕУ, преко (IPA II) фонда преко програма прекограничне сарадње (INTERREG IPA CBC) Румунија Србија (учешће: 85% ЕУ и 15% ми, а наш је део финансирао Секретаријат за финансије АПВ).
Нови Рендген уређај, набављен из средстава АПВ, уз систем за компјутериовану радиографију, па је цео дијаностички кабинет електронски увезан и модернизован.
Уз поменуто, преко ЦБЦ пројекта набављена је додатна опрема у виду радних станица (рачунара), специјализованог софтвера за прегледе главе и анализу података, уз сервер који складишти све податке и у складу је са светским стандардима (Dicom protocol).
 
ЦТ СКЕНЕР
"Supply contract prior information notice"
Subject of procurement: CT scanner
Type of procedure: Open international
 
Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање"

Пројекат „Деинституционализација кроз заштићено становање“ (Deinstituonalization trough protected housing) се реализује у оквиру грант шеме из средстава ИПА 2013 (орган уговарања је Министарство финансија Републике Србије). Вредност пројекта је 215,699.24 евра, од чега је 90 одсто учешће ЕУ односно ИПА фонда. Пројекат се реализује током 24 месеца, до јуна 2019. године.

Главни циљ пројекта је успостављање услова за деинституционализацију пацијената из Специјалне болнице за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац, као и унапређење социјалне инклузије особа са менталним поремећајима у Републици Србији.

Специјална болница за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац је 2015. године уз финансијску подршку Европске Уније, основала Центар за ментално здравље у Вршцу и до сада успешно деинституционализовала више од 30 пацијената. Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање" је наставак плана ове институције, којим би се комплетан процес деинституционализације завршио изградњом и опремањем куће за заштићено становање у складу са важећим стандардима. Најмање шест пацијената СБПБ "др Славољуб Бакаловић" Вршац, након процене у Центру за ментално здравље, биће отпуштено са стационарног лечења и постаће корисници ове куће.

Важан аспект пројекта је подизање нивоа свести стручне и опште јавности о специфичним друштвеним изазовима са којима се сусрећу особе са менталним тешкоћама. Стога је пројектом предвиђено одржавање округлих столова, као и едукативног форума како би шира јавност била упозната са наведеном проблематиком.

Посебна пажња биће посвећена рехабилитацији пацијената кроз социо и радно окупациони третман корисника, са циљем да се побољша њихово здравље и квалитет живота. Овај циљ ће се постићи обукама, радионицама за деинституционализоване особе у пољопривредној и занатској производњи, чиме ће се унапредити знања, вештине и навике пацијената до нивоа потребног за живот у отвореном  окружењу. Постављање повртарских пластеника као модела радне терапије, омогућиће да учествују у процесу „зеленог лечења“ (green therapy) и да генеришу приходе од продаје пољопривредних и занатских производа.

На овај начин, људи који живе са менталним болестима добиће прилику да буду не само пацијенти, већ и појединци са сложеним животима и потребама. Учешће у друштву побољшаће њихово ментално здравље, самоопредељење и опште функционисање. На ширем друштвеном нивоу допринеће смањењу дискриминације и стигматизације, што је од суштинског значаја за постизање и одржавање доброг менталног здравља.

 

Kонтакт особа: Вања Воскресенски

Функција на пројекту: Пројект менаџер

Е-маил: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Датум: 11.09.2017. године