Светски дан борбе против Алцхајмерове болести

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести

 

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести обележава се 21. септембра сваке године, а ове године су Град Вршац и Специјална болница за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ Вршац „светлели љубичасто“, у знак подршке особама које болују од те болести.

Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе. Данас се сматра главним узроком сенилне деменције, која се некад сматрала нормалним стањем у старости.

Алцхајмерова болест је хронична неуродегенеративна болест која узрокује постепено и неповратно губљење памћења, способности говора, свести о времену и простору и евентуално способност да се брину сами о себи, а најчешћи рани симптом су потешкоће са памћењем недавних догађаја.

Са погоршањем стања долази до повлачења особе из породице и друштва, постепено се губе телесне функције, што ултимативно доводи до смрти.

Алцхајмерова болест погађа, у просеку од 6 до 10 одсто становништва старијег од 65 година и више од 1% млађих, показују светска истраживања. За квалитетнији живот оболелих од Алцхајмерове болести од пресудног значаја је да се ова болест открије на време јер се на тај начин постиже већа ефикасност постојеће симптоматске терапије.

Такође, ове године је СБПБ Вршац званично отворила и први Центар за деменцију капацитета 30 постеља, који је изграђен путем пројекта „Здраво старење и деменција – бољи живот“, финансираним од стране Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија. Капацитети одељења су пуни од дана званичног отварања.