Светски дан менталног здравља 2020


Oвогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организована је на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света.

Ове године је обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „ПОKРЕТ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: ХАЈДЕ ДА ИНВЕСТИРАМО У МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ”, посвећено заговарању за повећање инвестиција у ментално здравље, с обзиром на чињеницу да земље троше у просеку само 2 одсто буџета намењеног здрављу на унапређење менталног здравља.

Поводом актуелне епидемиолошке ситуације град Вршац је у сарадњи са СБПБ ”Др Славољуб Бакаловић” омогућио грађанима психосоцијалну подршку путем телефонских линија. Циљ оваквог облика психосоцијалне подршке је давање савета грађанима у превазилажењу тегоба које се најчешће јављају у оваквим ситуацијама (нерасположење, напетост, страх).

Скоро милијарду људи на свету, живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија ЦОВИД-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље.

Током пандемије ЦОВИД-19 земље су пронашле иновативне начине за пружање услуга у циљу заштите менталног здравља, а никле су и иницијативе за јачање психосоцијалне подршке оболелима од менталних поремећаја.

Обележавање Светског дана менталног здравља пружиће могућности да сви ми учинимо нешто конкретно: као појединци можемо предузети конкретне акције у циљу очувања сопственог менталног здравља и пружању подршке пријатељима и породици; као послодавци можемо да предузмемо кораке ка успостављању велнес програма за запослене; као креатори политика можемо да се обавежемо на успостављање или проширење капацитета служби за ментално здравље; и као новинари можемо да промовишемо примере добре праксе како би заштита менталног здравља постала стварност за све.


Телефонске линије за психосоцијалну подршку:

др Ивана Мандић, спец. психијатрије тел +381 62 88 97 845

др Лидија Илић, спец. психијатрије, суб.спец. клиничке фармакологије-фармакотерапије тел   +381 62 88 50 879

Такође, помоћ се може потражити и у Центру за ментално здравље у Стеријином сокачету сваког радног дана од 9 до 13.30х и путем телефона 013/834-205.


За помоћ младима и адолесцентима задужен је Центар за младе и Центар за превенцију и лечење менталних поремећаја деце и адолесцената који се налазе у просторијама Дома омладине Вршац и где се на телефон 060 8500298 може добити адекватна подршка.