Пројекат „I ŽENA JE ČOVEK" финансиран од стране Француске Амбасаде

 

" И ЖЕНА ЈЕ ЧОВЕК"

Пројекат финансира ФРАНЦУСКА АМБАСАДА - Одељење за сарадњу и културу Француског института у Србији

а реализује

Удружење за унапређење менталног здравља "Душевна Оаза" Вршац у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић"

 

 

 

Пројекат ће се реализовати од јула до септембра 2019. у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести „Др  Славољуб Бакаловић" Вршац са којом „ДУШЕВНА ОАЗА" има потписан Протокол о сарадњи.

Циљ пројекта је подршка психосоцијалној рехабилитацији жена са менталним поремећајем , а које се налазе на лечењу у психијатријској болници Вршац, кроз терапију радом-хортикултурном терапијом.

Циљна група је 20 пацијенткиња  које ће похађати обуку из хортикултуре уз радног инструктора. Пројекат обухвата и предавања психијатра  о злостављању жена  и последицама по ментално здравље, стручно предавање о значаји биљака по здравље човека, као и обуку од стране стручног лица за гајење и неговање биљака. Болница поседује расадник за гајење цвећа и осталих биљних култура који је уступила Удружењу да реализује овај пројекат.

Кроз рад, радионице и хортикултурну терапију, женама учесницама пројекта омогућава се да стекну нова знања и вештине, те би им се и кроз стручна саветовања градило самопоуздање, сигурност, лична аутономност и тиме омогућило да се реинтегришу у друштво, деинституционализују и дестигматизују.

Наравно, економски моменат је суштински битан- стечена знања и вештине полазнице би могле да употребе у свом стручном усавршавању или економском осамостаљивању, можда отварање сопственог бизниса.

Пројекат је подршка родној равноправности и запошљавању жена због родне равноправности.

Координатор пројекта је проф. Мирослава Кућанчанин, а сарадници у реализацији су др Татјана Воскресенски, директор СБПБ „Др Славољуб Бакаловић" Вршац и Дурица Попов, радни терапеут и дизајнер.

 

 

Attachments:
Download this file (Francuska projekat.pdf)Francuska projekat1858 Kb
Download this file (Poster.jpg)Poster2923 Kb