ЦТ СКЕНЕР 17.08.2018
Специјална болница за психијатријске болести "Др Славољуб Бакаловић", захваљујући донацији Европске уније, кроз пројекат прекограничне сарадње „Побољшање здравствене неге у неурологији и психијатрији – дужи живот“ („Improvement of health care in neurology and psichiatry-longer life) и донацијама Аутономне Покрајине Војводине, сада има савремени Дијаностички центар.

Пацијенти из Вршца и околних општина више неће морати да путују на прегледе скенером у Београд и Нови Сад, јер је вршачка СБПБ "Др Славољуб Бакаловић" добила први ЦТ апарат у том делу Војводине. Скенер је бесплатан за све здравствене осигуранике.
- Предвиђено је до 10 прегледа дневно, рекла је директорка специјалне болнице др Татјана Воскресенски и истакла да ова установа своје пацијенте више неће морати да шаље у Клинички центар, те да ће правовременом дијагностиком подићи квалитет здравствене заштите више од 100.000 становника.

Отварању Дијагностичког центра присуствовао је и покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, чије залагње Вршац неће заборавити.
-У последње две године, овој установи смо дали 14 милиона динара за набавку медицинске опреме, а врхунац је куповина ЦТ апарата. Њиме ће се радити сви прегледи, а не само главе и врата, којима се првенствено бави специјална болница - рекао је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, додајући да је тренутно у поступку набавке још осам нових скенера и две магнетне резонанце.

Дијагностички центар је опремљен савременом дијагностичком опремом. Рендген уређај и системом за дигитализовану радиографију, набављени су захваљујући подршци АПВ, рендген преко Управе за капитална улагања, а систем за радиографију путем конкурса Покрајинског секретаријата за здравство, употпуњени су 64-слајсним ЦТ скенером, набављеним средствима (IPA II) фонда.

Пројекат „Побољшање здравствене неге у неурологији и психијатрији – дужи живот“ спроводи се преко (INTERREG) програма прекограничне сарадње Румунија – Србија и финансира из (IPA II) фондова.
Специјална болница за психијатријске болести „др Славољуб Бакаловић“ Вршац овај пројекат спроводи са још две партнерске установе, Универзитетом за фармацију и медицину „Виктор Бабеш“ Темишвар и Општом болницом „Свети Лука“ из Смедерева. СБПБ Вршац је водећи партнер у пројекту.
Имплементација пројекта траје 24 месеца, а пројекат је званично почео 24. маја 2017. године. Циљ пројекта је унапређење пружених услуга у сектору здравства, а сваки од партнера има индивидуалне циљеве, активности и индикаторе које постиже током реализације.

СБПБ Вршац ће спроводити програм превентивне дијагностике, набављајући опрему као што је мобилни ултразвучни апарат, те и уређај за компјутеризовану томографију (64 слајса), који ће се користити у пројектне сврхе, а после реализације и остати установи.
Осим унапређења и улагања у своје техничке медицинске капацитете, СБПБ Вршац организоваће и низ округлих столова, на којима ће се размењивати мишљења, делити искуства и држати предавања из области неурологије, психијатрије и сродних сектора. По плану имплементације, одржаваће се и промотивне конференције, које за циљ имају промоцију пројекта, активности, донатора и корисника средстава.

Основне информације о уређајима:
ЦТ скенер (компјутеризована томографија), модел Siemens "Go up" 64 слајса, набављен из средстава ЕУ, преко (IPA II) фонда преко програма прекограничне сарадње (INTERREG IPA CBC) Румунија Србија (учешће: 85% ЕУ и 15% ми, а наш је део финансирао Секретаријат за финансије АПВ).
Нови Рендген уређај, набављен из средстава АПВ, уз систем за компјутериовану радиографију, па је цео дијаностички кабинет електронски увезан и модернизован.
Уз поменуто, преко ЦБЦ пројекта набављена је додатна опрема у виду радних станица (рачунара), специјализованог софтвера за прегледе главе и анализу података, уз сервер који складишти све податке и у складу је са светским стандардима (Dicom protocol).