Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање"

Пројекат „Деинституционализација кроз заштићено становање“ (Deinstituonalization trough protected housing) се реализује у оквиру грант шеме из средстава ИПА 2013 (орган уговарања је Министарство финансија Републике Србије). Вредност пројекта је 215,699.24 евра, од чега је 90 одсто учешће ЕУ односно ИПА фонда. Пројекат се реализује током 24 месеца, до јуна 2019. године.

Главни циљ пројекта је успостављање услова за деинституционализацију пацијената из Специјалне болнице за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац, као и унапређење социјалне инклузије особа са менталним поремећајима у Републици Србији.

Специјална болница за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац је 2015. године уз финансијску подршку Европске Уније, основала Центар за ментално здравље у Вршцу и до сада успешно деинституционализовала више од 30 пацијената. Пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање" је наставак плана ове институције, којим би се комплетан процес деинституционализације завршио изградњом и опремањем куће за заштићено становање у складу са важећим стандардима. Најмање шест пацијената СБПБ "др Славољуб Бакаловић" Вршац, након процене у Центру за ментално здравље, биће отпуштено са стационарног лечења и постаће корисници ове куће.

Важан аспект пројекта је подизање нивоа свести стручне и опште јавности о специфичним друштвеним изазовима са којима се сусрећу особе са менталним тешкоћама. Стога је пројектом предвиђено одржавање округлих столова, као и едукативног форума како би шира јавност била упозната са наведеном проблематиком.

Посебна пажња биће посвећена рехабилитацији пацијената кроз социо и радно окупациони третман корисника, са циљем да се побољша њихово здравље и квалитет живота. Овај циљ ће се постићи обукама, радионицама за деинституционализоване особе у пољопривредној и занатској производњи, чиме ће се унапредити знања, вештине и навике пацијената до нивоа потребног за живот у отвореном  окружењу. Постављање повртарских пластеника као модела радне терапије, омогућиће да учествују у процесу „зеленог лечења“ (green therapy) и да генеришу приходе од продаје пољопривредних и занатских производа.

На овај начин, људи који живе са менталним болестима добиће прилику да буду не само пацијенти, већ и појединци са сложеним животима и потребама. Учешће у друштву побољшаће њихово ментално здравље, самоопредељење и опште функционисање. На ширем друштвеном нивоу допринеће смањењу дискриминације и стигматизације, што је од суштинског значаја за постизање и одржавање доброг менталног здравља.

 

Kонтакт особа: Вања Воскресенски

Функција на пројекту: Пројект менаџер

Е-маил: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Датум: 11.09.2017. године