Изложба радова пацијената одељења радне терапије (17.06.2015)

Изложба радова пацијената одељења радне терапије (17.06.2015)

ИЗЛОЖБА РАДОВА ПАЦИЈЕНАТА ОДЕЉЕЊА РАДНЕ ТЕРАПИЈЕ

У ЗГРАДИ ''КОНКОРДИЈА'' У ВРШЦУ

 

У среду 17. јуна 2015. године у згради ''Конкордија'' отворена је изложба радова пацијената одељења радне терапије под називом ''Креативно путовање кроз уметност која лечи''. Изложбу је отворила Ливија Гавриловић, руководилац одељења радне терапије. На изложби су говорили директор градског музеја у Вршцу Милан Филиповић, чланица већа задужена за ресор културе Александра Панић и Ðура Павков, академски сликар. Директорка Специјалне болнице за психијатријске болести ''др Славољуб Бакаловић'' у Вршцу др Татјана Воскресенски дала је изјаву за вршачке медије. Изложби је присуствовао велики број Вршцана. Изложени су радови Зорана Костовског И Бориславе Жмурић.

Препознајући уметност као веома конструктиван и лековит аспект процеса опоравка пацијената, Специјална болница за психијатријске болести ’’др Славољуб Бакаловић’’ као здравствена установа за смештај, рехабилитацију и ресоцијализацију корисника наших услуга, пре неколико деценија оформила је сликарско-креативну радионицу у склопу радно-окупационе терапије у којој се кроз године смењивало особље које је радило са њима.

Делотворност ликовног изражавања и креативности је свима већ одавно позната. Коришћење ликовних материјала даје могућност ослобађања од стреса и опуштања организма. На папиру остаје траг који је аутентичан. Процес сликања допушта да се пацијенти препусте машти и одлутају од свакодневног начина размишљања или стања у коме се у том тренутку налазе. Сликање и уопште бављење било каквим креативним радом је један од начина да се они ослободе негативних емоција и открију део скривеног света који се често не може вербализовати, јер слика може проникнути дубље од саме речи.