Радна терапија - Спортског рекреативни центар

СПОРТСКО - РЕКРЕАТИВНИ ЦЕНТАР 
У ОКВИРУ РАДНЕ ТЕРАПИЈЕПод утицајем систематског бављења спортским активностима остварују се позитивне промене емоционалног стања - постиже се осећај унутрашње среће, смањује се напетост, повећава се ниво самопоуздања, самовредовања и задовољства животом, затим се значајно побољшава сан, снижава депресија. Дакле, ефекти бављења спортом позитивно делују на емоционалну и психолошку равнотежу личности. Један од основних елемената емоцијалне равнотеже јесте принцип промене личности, где се управо тај елемент емоционалне хармоније означава термином који уопштава многе позитивне промене које изазива системско вежбање. Тај се ефекат може описивати кроз самопоуздање и подизање нивоа самовредовања и уверености у себе, затим кроз упорност, стварање осећаја лакоће при обављању раније тешко изводљивих задатака. Бављење спортом на човека делује као неки широки принцип позитивних промена личности које подржавају и помажу унутрашњу хармонију.

Спортско - рекреативне активности примењују се у болници, где се уз повољан утицај настоји постизање побољшања интерперсоналних односа и то кроз разноврсност могућности које управо физичка култура може да пружи, а то су између осталих, вежбе дисања и јачања мишића, групне игре и тако даље. Заправо сваки вид разгибавања организма у целини свакако позитивно утиче на пацијенте који свакодневно бораве у установи. Самоконтрола у свим сферама активности пацијената подстиче се кроз развијање и редовно одржавање оптималне физичке кондиције, јер полазећи од логике да када човек научи да контролише своје телом, онда ће умети да ту самоконтролу искористи и у осталим активностима са којима се сусреће. Спорт својим средствима шири социјални дух, гради осећај емпатије и разумевања за друге и њихове потребе. У оквиру радне делатности спортског терапеута изводи се спортско-рекреативни и забавни садржај са пацијентима. Спровођење активности зависи од потреба, психофизичких могућности пацијената, њихових интересовања, терапијских индикација, као и од старости пацијената. Програм који се деценијама уназад на најквалитетнији начин спроводи укључује јутарњу гимнастику и то на спортским теренима са пацијентима са свих одељења или по договору испред сваког одељења појединачно. Затим на одељењима затвореног типа, све активности везане за физичку културу врше се искључиво у кругу одељења и затвореног су типа, а када временски услови не дозвољаваљу да се јутарња гимнастика одржава на спортским теренима, јутарње телесно вежбање и све остале активности спроводе се у спортској сали у болници. 

Након редовних активности и обавеза пацијената на својим одељењима, као што су доручак, терапија или уређивање кревета и просторије у којој бораве, следе игре лоптом - кошарка, мали фудбал, одбојка, бадминтон, потом подсећање на давно заборављене народне игре - навлачење конопца, потезање штапа, бацање потковице, бацање камена са рамена, као и разнолике игре спретности. У договору са стручним тимом, све активности се изводе и усклађују са простором у коме пацијенти са затворених одељења бораве. Свака спортска активност буди у човеку такмичарски дух, осећање среће за лични и успех противника у игри у којој учествује. Стога, у програму рада спортско - рекреативних активности укључен је и велики број уигравања и припрема за разна тематска такмичења, надметање појединаца, организовање такмичења између одељења и првенствава на нивоу болнице. У договору са начелник одељења током читаве године организују се излети у природу, како би пацијенти могли да посете поједина значајна места у граду и околини, организују се одласци и посете другим градовима, а то су посете верским објектима, обилажење знаменитости и разговор о њиховом значају за место у коме се налазе и историја, као и одласци на манифестације и важна дешавања у граду. Спортско - рекреативни центар отворен је за све пацијенте који имају жеље и афинитете према спорту, дружењу и тимском раду. Такође, постоје и едукације за одређене спортске активности, а то су друштвене игре - шах, домино, пикадо и стони тенис. Музикотерапија у оквиру спортско - рекреативног центра углавном је заступљена кроз караоке програм. Одељење радне терапије поседује пројектор, те је један дан у недељи резервисан за гледање филмова, занимљив едукативних емисија, квизова, културно - образовних програма и томе слично.

Свако бављење физичком активношћу има за циљ да смањи напетост, стрес и елиминише психосоматске сметње, те да створи оптималне услове за постизање успеха, не само у спорту, већ и у свакодневном животу - да код особе негује истрајност, одговорност, одлучност, и емоцијалну стабилност.