Удружење простор

 

Удружење простор од 2010.године сарадјује са Специјалном психијатријском болницом у Вршцу, где организује уметничке и арт терапијске радионице, као и гостовања и предавања уметника и волонтера.

Захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије, 2011. и 2012. удружење Простор је у овој установи реализовало пројекте РеМинд02 и РеМинд04.

У овим пројектима били су ангажовани уметници и уметнице Милорад Младеновић, Радош Антонијевић, Владимир Вељаревић, Маша Пауновић и Мирослав Хаврилов.

Најзначајнији резултат пројекта РеМинд02 јесте пројекат „Мале галерије“ СБПБ Вршац, као иницијатива уметника и доцента на ФЛУ Београд, Радоша Антонијевића и уметника и професора на АФ Београд, Милорада Младеновића,Мине Алексић и Марије Кућан. На месту старог магацина, у просторијама радне терапије, нашла се Мала галерија у којој ће пацијенти и пацијенткиње моћи да излажу своје радове, организују разноврсне креативне активности које ће моћи да посећују запослени али и особе ван болнице.

Већина пацијената са којима је удружење Простор радило, институционализована је дуги низ година па ова акција има велики значај за њихов даљи напредак и развој здравих делова личности.

Сматрамо да се захваљујући овим пројектима дефинитивно покренула иницијатива у којој кориснице/и нису имали прилику да учествују дуги низ година. Према резултатима анкете која је спроведена међу пацијенткињама/има и запосленима 90% сматра да овакав вид ангажованости треба да буде настављен и проширен.

Од маја 2014. године Простор реализује пројекат, "РеМинд Цоммунитy" у партнерству са удружењем корисника психијатријских услуга Душакоји је подржан је од стране Амбасаде Краљевине Норвешке. У пројекту учествују чланови удружења Душа као и институционализовани корисници у организацији институција СПБ Вршац и Клинике за Психијатрију Клиничког Центра Србије.

У просторијама Месне заједнице Звездара организују се Арт терапијске и уметничке радионице, посете волонтера и психотерапијске групе у супервизији прим.др Анђелка Коларевић из СБПБ Вршац, у којима учествују чланови удружења корисника Душа и Видеа, као и институционализовани корисници у организацији институција СПБ Вршац и Клинике за Психијатрију Клиничког Центра Србије.

 

Психотерапијска група

 

Психотерапијску групу са корисницима психијатријских услуга удружења Душа и СПБ Вршац води прим. др сци мед. Анђелка Коларевић, психијатарка и психотерапеуткиња, начелница одељења у СПБ Вршац и једна од оснивачица и чланица удружења Простор.

Корисницима психијатријских услуга веома је значајно да, након завршетка лечења и повратка у живот заједнице, добију адекватну психотерапијску подршку. Премда су њихова примања веома ниска или никаква, већина није у прилици да себи приушти психотерапију. Ова активност под вођством стручњака има висок позитиван учинак у процесу опоравка.

 

Кључна достигнућа пројеката намењених особама са проблемима менталног здравља:

-допринос дестигматизацији и деинституционализација особа са проблемима менталног здравља (нерешен положај ових људи представља велики проблем на чијем решавању се до сада није радило)

-допринос развијању социјалне услуге у заједници у складу са законом и Европском моделу третмана менталних

-укључивање веома великог броја хоспитализованих корисница/ка психијатријских услуга у пројекте удружења Просотор (Клиника за психијатрију КЦС/КБЦ Драгиша Мишовић/Падинска Скела/Институт за ментално здравље и Специјална психијатријска болница,Вршац). Кроз програме је до сада прошло око 250 корисника.

 

-укључивање великог броја грађана, информисање и подизање свести јавности