SPORTSKO – REKREATIVNI DAN SA PACIJENTIMA SPECIJALNE BOLNICE ZA PSIHIJATRIJSKE BOLESTI

Tim Odeljenja za radnu terapiju i rekreaciju organizovao je sportsko – rekreativni dan za pacijente svih odeljenja bolnice – štafetne igre spretnosti i koordinacije, kao i turnir u malom fudbalu. Štafetne igre spretnosti i koordinacije sastojale su se od poligona gde su pacijenti imali zadatak da za što kraće vreme i sa što manje grešaka prodju izmedju čunjeva, zatim preko horizontalnih merdevina do dela u kome su morali da prebace tri ping pong loptice u kašici iz posude u posudu koje su bile na razdaljini od sedam metara. Po završetku te etape imali su hodanje sa balonom izmedju nogu, kao i da predju razdaljinu od desetak metara do cilja. Učestvovali su pacijenti sa svih odeljenja. Vreme se merilo ekipno, posebno za svako odeljenje u dva paralelna poligona.

Prvo mesto i najbolje prolazno vreme imala je ekipa sa odeljenja H-16, drugo mesto ekipa sa odeljenja C-3 i treće mesto ekipa sa odeljenja E-9.

Sport i vežbanje u velikoj meri mogu poboljšati mentalno zdravlje, rekla je dr Jelena Djokić, direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ”dr Slavoljub Bakalović” Vršac: ”Modifikacija životnog stila je od izuzetnog značaja za osobe sa mentalnim bolestima. Jedna od nužnih komponenti jeste upravo uvodjenje bavljenja fizičkom aktivnošću upravo zbog sporednih efekata uzimanja lekova i nekada veoma jakih terapija. Takodje, učestvovanje u sportu je povezano sa jačanjem osećaja samopouzdanja, ali i osećajem pripadanja. Učestvovanje u sportskim aktivnostima je dobro prihvaćeno od strane pacijenata bolnice, a posebno od strane onih koji su se i pre svoje bolesti bavili nekim od sportova i bili fizički aktivni.”

”Na Odeljenju za radnu terapiju i rekreaciju se svakodnevno sprovode sportsko – rekreativne aktivnosti sa svim pacijentima bolnice, gde se sa jutarnjim vežbanjem, odnosno gimnastikom po odeljenjima počinje pre njihovog doručka, a potom se oni na samom Odeljenju za radnu terapiju i rekreaciju opredeljuju za sportske aktivnosti kojima će se toga dana baviti. Osim paleta boja koje koristimo u okviru radne terapije, takodje imamo veliku paletu mogućnosti za bavljenjem fizičkim aktivnostima, gde su pacijentima u okviru bolnice dostupni tereni za košarku, odbojku i fudbal, potom teretana na otvorenom, sprave za vežbanje, odnosno teretana koja se nalazi na samom odeljenju, pikado, stoni tenis, stoni fudbal, bilijar, badminton i tako dalje. Trudimo se da budemo što inovativniji i kreativniji kako bismo svakog puta iznova animirali pacijente koji dolaze na radnu terapiju. Danas smo organizovali sportsko – rekreativni dan i potrudili smo se da sva odeljenja u bolnici budu uključena,” rekla je Livija Stanojev, rukovodilac Odeljenja za radnu terapiju i rekreaciju.

Turnir u malom fudbalu odigran je po završetku štafetnih igara. Utakmice je sudio licencirani sudija Vojvodjanske fudbalske lige, Marko Marković.

Na turniru su učestvovale tri ekipe sa odeljenja M-14, Z i odeljenja S. Prelazni pehar i osvojeno prvo mesto pripalo je odeljenju Z. Drugo mesto odeljenju S i treće mesto odeljenju M-14.

Dogadjaj je propraćen muzikom, fer plej igrom, mnoštvom takmičara, navijača i osoblja koji su bodrili učesnike, a za najbolje organizovan je svečani ručak na terasi restorana bolnice.