POSETA STUDENATA VISOKE STRUKOVNE VASPITAČKE I MEDICINSKE ŠKOLE U VRŠCU

Profesori Visoke strukovne vaspitačke i medicinske škole u Vršcu dr Ljiljana Keleman Milojević i mr Nevena Čolakov su, sa studentima prve godine smera strukovna medicinska sestra/tehničar, koji pohadjaju izborne predmete ”Terapijske primene umetničkih aktivnosti” i ”Rad sa decom u bolničkim uslovima”, u okviru svojih redovnih vežbi posetili Odeljenje za radnu terapiju i rekreaciju Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu.


Tim Odeljenja za radnu terapiju i rekreaciju je tom prilikom prezentovao tehnike i aktivnosti koje se svakodnevno obavljaju na ovom odeljenju. Posetiocima je predstavljen rad sa pacijentima po sekcijama – likovna, literarna, dramska, muzička, recitatorska, radionica učenja engleskog jezika i obuka za rad na računarima. Predstavljeni su radovi pacijenata u svakoj radionici pojedinačno, odnosno, tehnike izvodjenja radova od mehaničkih tehnika, koje podrazumevaju motanje i seckanje vune ili krpica za tapiseriju, seckanje materijala za kolaž, zumbanje kože, šmirglanje drveta, lakiranje gotovih radova drveta, usitnjavanje kamenčića za mozaik, potom dirigovanih tehnika kao što su linorez, tkanje i čvorenje, makrame, tapiserija, vez, heklanje, štrikanje, intarzija, izrada slika od bakra (bakrorez), izrada predmeta od drveta ili metala, do sedativnih tehnika od kojih se izdvajaju figurativne šeme vezova, goblena i tapiserija, zatim tradicionalistički pristup izboru motiva za slikanje na hartiji, papiru ili platnu i korišćenje prirodnih materijala kada god je to moguće. Studenti su se oprobali u pirografiji.

Održano je predavanje na temu ”Radna terapija u psihijatriji”.


U sklopu radne terapije se sprovode sportsko – rekreativne aktivnosti, te su predstavljene sve one aktivnosti kojima se pacijenti tokom boravka u bolnici na Odeljenju za radnu terapiju i rekreaciju bave, kao i sve ono što se za njih organizuje u različitim vremenskim intervalima u toku jedne godine i u skladu sa godišnjim dobima i vremenskim uslovima. Izdvajaju se turniri i šahu, pikadu, stonom tenisu i fudbalu, potom jutarnja gimnastika, košarka, fudbal, odbojka i izleti u prirodi, kao i posete turističkim destinacijama u gradu i okolnim mestima. Predstavljen je i neprofitabilni časopis pacijenata ”Oaza” koji je 2019. godine proslavio svojih 50. godina postojanja.


Vršilac dužnosti direktora dr Jelena Djokić se zahvaljuje uvaženim profesorima škole i direktoru na prepoznavanju zajedničke inicijative za saradnjom ove dve ustanove, sa nadom i željom da će se ta saradnja sa Odeljenjem za radnu terapiju i rekreaciju i u budućnosti negovati.