SBPB VRŠAC ”SVETLELA LjUBIČASTO”

SIMBOLIKA LjUBIČASTOG SVETLA

Osvetljavanjem zgrade Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ”dr Slavoljub Bakalović” Vršac ljubičastom bojom na simboličan način je obeležen 21. septembar, Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti kao znak podrške osobama koje boluju od te bolesti.


Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije kod starijih osoba, koja pogadja 55 miliona ljudi, prema podacima Medjunarodne organizacije za borbu protiv Alchajmerove bolesti. Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti prvi put je obeležen 21. septembra 1994. godine, kada su se udruženja za borbu protiv ove bolesti i druge organizacije širom sveta ujedinile u naporima da se podigne svest o bolesti i njenom uticaju na porodice, zajednice i nacije. Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alchajmer (nem. Aloysius Alzheimer) 1906. godine. Ona predstavlja degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori, što dovodi do značajnog gubitka moždane mase i postepenog, nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru i, na kraju, sposobnosti za staranje o sebi.


Ovim povodom v.d. direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ”dr Slavoljub Bakalović” Vršac dr Jelena Djokić obratila se medijima: ”Imajući u vidu činjenicu, da čak u devedeset odsto slučajeva, brigu o dementnim osobama u našoj zemlji vode članovi porodice, što za njih često predstavlja veliko opterećenje u svakodnevnom životu, bilo je neophodno da se proširi opseg usluga koje se pružaju obolelima. To je bio jedan od razloga da u našoj bolnici pre dve godine otvorimo najsavremeniji Centar za demenciju, prvi ovakvog tipa u regionu. Na ovaj način uspeli smo da, adekvatno pomognemo kako obolelima, tako i članovima njihovih porodica koje je ova bolest ”zatekla”, jer su za brigu o pacijentima obolelima od Alchajmerove bolesti potrebna specifična znanja i veštine, a samim tim i osoblje koje je usko specijalizovano za tretman ovakvih pacijenata.”


SBPB Vršac je, prema rečima dr Djokić, otvorila za sada prvi i jedini Centar za demenciju u regionu kapaciteta 30 postelja, koji je izgradjen putem projekta ”Zdravo starenje i demencija – bolji život” finansiranim od strane Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Kapaciteti odeljenja su puni od dana zvaničnog otvaranja. Posebno obučeno medicinsko osoblje pacijentima pruža najsavremeniju negu, što im omogućava da uprkos Alchajmerovoj bolesti žive život dostojan čoveka.