Savetovalište za decu i mlade – povodom stravične tragedije

Povodom stravične tragedije u školi u Beogradu, za radio Novi Sad 3, govorila je psiholog Marina Valeria Zarić iz Savetovališta za decu i mlade – Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu.

,,Na prvom mestu, kao psiholog koji radi sa decom, izmedju ostalog – sa adolescentima, kao majka, supruga i čovek, želim da uputim svoje najdublje saučešće porodicama nastradalih i da poželim snagu onima koji se u ovom trenutku još bore za život svojih najdražih.
Ono što smo mogli da vidimo i čujemo i kao narod doživimo ovih dana, nažalost je jedna velika posledica čiji uzrok treba naučiti, uočiti i lečiti. Već duže vremena unazad pričamo o nedostatku edukacije decde koja se sve više vode principom zadovoljstva. Sada nije trenutak da pričamo o tome ko je krivac, već da shvatimo da smo svi zajedno odgovorni za to što nas je zadesilo.
Dete koje je počinilo ovaj strašan zločin je sve to planiralo već nedeljama što ukazuje na to da se ne radi o impulsivnom reagovanju adolescenta, već o dobro isplaniranom činu koji je on ,,hranio“, a koji je mogao biti sa sigurnošću primećen. Trebamo napomenuti da je vršnjačko nasilje sve više rasprostranjeno po školama i inače u društvu, o čemu sam mnogo puta govorila i na šta sam često upozoravala. Takodje, veoma bitan faktor jeste i postavljanje visokih standarda od strane roditelja prema detetu, koji su ujedno društveno implementirani kroz svakodnevnicu.
Kada pričamo o prevenciji, u mnogim slučajevima je ona veoma jednostavna… PRIČA. Kroz priču čujemo, primećujemo ponašanja, razumemo i upoznajemo svoje dete.
Napomenula bih da živimo u vremenu nisko usadjenih moralnih vrednosti, manira i mržnje koja je u društvu prebzo širi. Potrebni su nam timovi stručnjaka koji će raditi na tome da dete ,,izvuku“ iz grupe vršnjaka sa kriminalnim ponašanjem i da u tom smislu edukuju roditelje o tome koje su potenacijalne posledice.
Savetovalište za decu i mlade, Specijalne bolnice za psihijatrije bolesti ,,Dr Slavoljub Bakalović“ ima za cilj svoja vrata drži širom otvorena za decu i roditelje, a u prilog očuvanju mentalnog zdravlja, kao i negovanja što zdravije porodične sredine.“

În focarul atenţiei (U fokusu pažnje) – 04.05.2023. (rtv.rs)