KADA SMO ZAJEDNO, NIŠTA NAS NE MOŽE SLOMITI!

Hemofarm fondacija je pokrenula nacionalnu kampanju NESALOMIVI sa ciljem podizanja svesti javnosti o očuvanju mentalnog zdravlja i stvaranja društvenog pokreta za borbu protiv depresije i stigme koja prati obolele. Kampanja, koja se sprovodi u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, je posebno važna, jer dolazi u vreme najveće krize javnog zdravlja koju je izazvao virus SARS-COV 2 koji je izmenio život kakav smo poznavali do marta 2020. godine zbog čega je neophodna hitna akcija države i društva u obezbedjivanju psiho – socijalne podrške stanovništvu sa ciljem stvaranja društva humanih i solidarnih ljudi. Humanost i solidarnost neophodni su za obnovu doživljaja povezanosti sa drugima, za ljubav i poštovanje, bez kojih nema zdravlja i oporavka, ali ni ispunjenog života. Jer nikome ne može biti dobro dok svima ne bude bilo bolje.

U okviru kampanje obezbedjen je besplatan SOS broj 0800 001 002, putem kog gradjani mogu potražiti stručnu pomoć. Broj poziva gradjana je veliki, što dodatno potvrdjuje procene stručnjaka prema kojima sve veći broj ljudi pati od stresa, anksioznosti i depresije, ali i ukazuje na alarmantnost situacije i neophodnost uključivanja celog društva.

U SBPB ”dr Slavoljub Bakalović” u Vršcu uvedena je 24 časovna telefonska SOS linija za pružanje psihosocijalne pomoći našim sugradjanima. Stručnu pomoć pruža 10 zaposlenih naše ustanove, 2 psihologa i 8 psihijatara.

„Još uvek u našoj, ali i u drugim sredinama, postoji  stigma prema psihijatrijskim stanjima i duševnim bolestima. Stoga su i javljanja psihijatru uglavnom ograničena na nužnost. Trenutak u kojem se trenutno nalazi ceo svet, promenila je život i ljudsko funkcionisanje na mnogo nivoa. To ne može a da se ne odrazi na mentalno stanje/zdravlje čoveka. SOS linije su i ranije postojale za odredjene kategorije problema i u okvirima tih kategorija pokazale se veoma značajnim i korisnim. U ovoj situaciji, značajno je da svaki pojedinac zna da postoji neko ko u svakom trenutku može da ga sasluša, pruži potrebnu podršku i usmeri savetima. Osim ličnog osećaja sigurnosti i olakšanja, ovo osnažuje i osećaj zajedništva koji je svakako kompromitovan dugotrajnom obavezom fizičkog distanciranja i posledičnim socijalnim izolovanjem,“ izjavila je Prim. dr Tatjana Voskresenski, v.d. direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “ dr Slavoljub Bakalović”, Vršac.

Solidarnost, empatija, razumevanje, tokom trajanja pandemije, kao i u svim kriznim situacijama, ključne su za njihovo prevazilaženje. Smatra se da takve mere mogu osnažiti pojedinca, društvo u celini u prilagodjavanju na novonastale okolnosti života, jer smo samo tako – zajedno – jači.”