Promocija knjige Željka Leona

Promocija knjige „Reči i dela (razmišljanja psihijatra)”, čiji je autor američki psihijatar, a naš nekadašnji sugradjanin Željko Leon, alias Jocić, pripadnik 102. generacije pančevačke Gimnazije, biće održana u utorak, 17. maja, u 19.00 sati u čitaonici Gradske biblioteke u Pančevu.
Knjiga je u stvari proširena zbirka tekstova koje je Jocić objavljivao na Fejsbuk profilu grupe sačinjene og bivših učenike pančevačke gimnazije, a koji se u formi kraćih eseja bave čovekovim hodom kroz iskušenja vremena u kojem živimo. Polazeći pre svega od nedoumica koje su pratile sopstveno odrastanje, spoznavanje i otkrivanje društvenog ambijenta u kome su živele generacije rodjene pedesetih godina prošlog veka, a potom i mučno prihvatanje diktata koji je nametao status emigranta, uz borbu za očuvanje ličnog i profesionalnog integriteta, Željko Leon kroz veoma pitku literarnu formu znalca ljudskih duša, iscrtava model razmišljanja i delanja kojim bi se, po njegovom mišljenju, mogli učiniti životni izbori lišeni većih potresa i uobičajenih trauma. U odsustvu autora, promocija je organizovana zalaganjem njegovih gimnazijskih drugara, kolega i prijatelja, što ovoj knjizi daje još jednu visokohumanu dimenziju – rekao je o knjizi i predstojećoj promociji Živoslav Žika Miloradović.
Leona za Pančevo vezuju duboki koreni budući da je tu proveo 23 godine, od detinjstva do zrelog doba. U Pančevu je završio osnovnu školu i Gimnaziju „Uroš Predić”, a profesionalno se usavršavao u Beogradu na studijama medicine i psihologije, kao i na specijalizaciji iz neuropsihijatrije.
Osam godina je radio u neuropsihijatrijskoj bolnici u Vršcu, a nakon toga se seli u SAD, gde završava specijalizaciju iz psihijatrije. U Americi je više od četiri decenije radio u privatnoj praksi, u bolničkim i ambulantnim ustanovama, a bio je i profesor psihijatrije na univerzitetima u Severnoj Dakoti i na Rod Ajlendu. Trenutno živi sa suprugom u Arizoni, gde i dalje leči pacijente.