Udruženje prostor

Udruženje prostor od 2010.godine saradjuje sa Specijalnom psihijatrijskom bolnicom u Vršcu, gde organizuje umetničke i art terapijske radionice, kao i gostovanja i predavanja umetnika i volontera.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, 2011. i 2012. udruženje Prostor je u ovoj ustanovi realizovalo projekte ReMind02 i ReMind04.

U ovim projektima bili su angažovani umetnici i umetnice Milorad Mladenović, Radoš Antonijević, Vladimir Veljarević, Maša Paunović i Miroslav Havrilov.

Najznačajniji rezultat projekta ReMind02 jeste projekat „Male galerije“ SBPB Vršac, kao inicijativa umetnika i docenta na FLU Beograd, Radoša Antonijevića i umetnika i profesora na AF Beograd, Milorada Mladenovića,Mine Aleksić i Marije Kućan. Na mestu starog magacina, u prostorijama radne terapije, našla se Mala galerija u kojoj će pacijenti i pacijentkinje moći da izlažu svoje radove, organizuju raznovrsne kreativne aktivnosti koje će moći da posećuju zaposleni ali i osobe van bolnice.

Većina pacijenata sa kojima je udruženje Prostor radilo, institucionalizovana je dugi niz godina pa ova akcija ima veliki značaj za njihov dalji napredak i razvoj zdravih delova ličnosti.

Smatramo da se zahvaljujući ovim projektima definitivno pokrenula inicijativa u kojoj korisnice/i nisu imali priliku da učestvuju dugi niz godina. Prema rezultatima ankete koja je sprovedena medju pacijentkinjama/ima i zaposlenima 90% smatra da ovakav vid angažovanosti treba da bude nastavljen i proširen.

Od maja 2014. godine Prostor realizuje projekat, “ReMind Community” u partnerstvu sa udruženjem korisnika psihijatrijskih usluga Dušakoji je podržan je od strane Ambasade Kraljevine Norveške. U projektu učestvuju članovi udruženja Duša kao i institucionalizovani korisnici u organizaciji institucija SPB Vršac i Klinike za Psihijatriju Kliničkog Centra Srbije.

U prostorijama Mesne zajednice Zvezdara organizuju se Art terapijske i umetničke radionice, posete volontera i psihoterapijske grupe u superviziji prim.dr Andjelka Kolarević iz SBPB Vršac, u kojima učestvuju članovi udruženja korisnika Duša i Videa, kao i institucionalizovani korisnici u organizaciji institucija SPB Vršac i Klinike za Psihijatriju Kliničkog Centra Srbije.

Psihoterapijska grupa

Psihoterapijsku grupu sa korisnicima psihijatrijskih usluga udruženja Duša i SPB Vršac vodi prim. dr sci med. Andjelka Kolarević, psihijatarka i psihoterapeutkinja, načelnica odeljenja u SPB Vršac i jedna od osnivačica i članica udruženja Prostor.

Korisnicima psihijatrijskih usluga veoma je značajno da, nakon završetka lečenja i povratka u život zajednice, dobiju adekvatnu psihoterapijsku podršku. Premda su njihova primanja veoma niska ili nikakva, većina nije u prilici da sebi priušti psihoterapiju. Ova aktivnost pod vodjstvom stručnjaka ima visok pozitivan učinak u procesu oporavka.

Ključna dostignuća projekata namenjenih osobama sa problemima mentalnog zdravlja:

-doprinos destigmatizaciji i deinstitucionalizacija osoba sa problemima mentalnog zdravlja (nerešen položaj ovih ljudi predstavlja veliki problem na čijem rešavanju se do sada nije radilo)

-doprinos razvijanju socijalne usluge u zajednici u skladu sa zakonom i Evropskom modelu tretmana mentalnih

-uključivanje veoma velikog broja hospitalizovanih korisnica/ka psihijatrijskih usluga u projekte udruženja Prosotor (Klinika za psihijatriju KCS/KBC Dragiša Mišović/Padinska Skela/Institut za mentalno zdravlje i Specijalna psihijatrijska bolnica,Vršac). Kroz programe je do sada prošlo oko 250 korisnika.

-uključivanje velikog broja gradjana, informisanje i podizanje svesti javnosti